Wednesday, November 24, 2010

cheng ho

Assalamualaikum *waalaikumussalam

Kisah hari ni ialah ;

Ba’da qama nnaum, usalli assubhi. *arab gituu. HAHA. Maksudnya ialah selepas saya bangun dari tido, saya solat subuh ;) lepas tu aku bace novel yang ta abis agi tu. Novel yang bertajuk LAGENDA ELFRADDEN ;) cite tu best tau? Adventure! Aku ajak baba aku pegi makan nasi kabu kat kadok. Tapi baba aku ta sei *sedikit kekecewaan. Ummi aku pun suh adik aku pegi beli nasi tuk baba dan bibik sebab ummi mawu belanja makan kat kedai ;) lepas makan mawu pegi cheng ho. ohh kami sesiblings teros pecut mawu mandi. Lepas aku siap mandi, ummi aku bilang sama aku yang babaku mawu ikut sama. Ohh sungguh mase tu malas mawu pegi. Kenape ye? Sebab, senangg je jawapan die. Sebabb T__T. secare ringkas dan padat aku katekan yang aku ta suka baba aku ikut mane2 yang family aku pegi even hari raye sekalipun. Why? Cause I don’t like him go anywhere we go la! Oke sambung balikk. Lepas tu, aku merajuk. Hikhik. Tapi bile pikirpikir, bodoh la aku kalo layan merajuk tuh. Aku pun siapsaip la. And mase tuh, baba grrrrr! Hati aku sakit tapi aku buat bodoh je :)

So, kami sekeluarga mawu makan kedai mokwok kat *idk. Yang aku tawu belakang jenab ;) lepas tu, ummi aku suh pegi kedai mokwok belakang kbmc. Makanan kat situu best woooo! HAHA. lepas siap makan, baba ummi aku humban aku sesiblings exc yana kat belakang hospital perdana. Aku pun jalan la ngekngek ng adikadik aku.

Sampai kat stadium, aku masuk dalam entah. Alaa yang die buat besarbesar yang wane putih tuhh. Mulemule aku ingatkan ade ape laa. Ruperupenye, HAHA hampehh gilaaa! Ade pasal pertanian, computer dan macamacam lagi. Tanpa kuduga aku beli simcard baru! No comei. Aku ronderronder sampai habiss 5 yang entah tuh.

Tengah jalanjalan ter-sampailah aku seberang jalan ktc. Iwe nampak banner.


Iwe ; eyh kak! Mu napok dok banner tuh?
Aku ; mano mu nih? Banner gapo?
Iwe ; okalohh. Hok aku oyak qurann terpanjang didunia dan bersalut mas u lah.
Aku ; ohh. Aku ingat doh. Pah nok gi mano nih?
Iwe ; tok tahu aku. Bekalih quraan tu dale ktc tu kot. Acu mu tnyo kak tuh.

Aku pegi la tanye kak yang pakai baju hijau tuh. Lepas kak tu cakap, aku teross naik tingkat 4. Mulamula sampai tuh, boring tahap gaban! Semuanye pasal cheng ho. Belayar dengan kapal dengan luar biasa laa. Mengemudi 28000 orang lahh. *eyh! Aku ta minat la citecite benda ginih. HAHA. pastuu aku jumpe la qurann tuh. Punyela panjang makk. Dan ade satu quraan tu kecikk tapi bersalut emas. Memang cantikk habis lahh! Lepas turun tuh, husam musa pun datang. *kenal husam musa? Tu orang kuat pas. Erk? Kedatangan beliau disambut dengan persembahan naga. Nasib aku hari nih memang baikk. Kagum gilo aku tengok ore main nago! Meme biso tahap dewo lah :0







Mawu pulang.. tapi adikadik aku mawu tengok persembahan akrobatik. Alaa. Yang seorang manusia berjalan atas tali tu la. Iwe gi tanyo sore abe nih. *kacak ;) HAHA

Iwe ; abe! Ado sengoti ko persembahan hok jalan atas tali tuh?
Laki tuh ; ado
Iwe ; bilo?
Laki tuh ; kul 3.30. lambat agi nih *mase tu pukul 1.
Iwe ; kakok sayo nok balik dohh.
Laki tuh ; rugii kalu xtengok
Iwe ; nok wak gano
Laki tuh ; xpo. Biar abe oyak ko kak. Abe nok gi alah tu jugokk.

Mereka berjalan ke arahku ;)

Iwe ; kak! Abe ni oyakk persembehey tuh stat kul 3.30
Aku ; holooh. Lambat agi tuh.
Iwe ; gak serbo saloh jah kalu balik pun. Tunggu la meta.
Laki tuh ; rugii kalu xtengok.
Aku ; pah nok masuk rano?
Laki tuh ; keno beli tiket kat kaunter depe astaka
Aku ; yo jual stat kul rapo?
Laki tuh ; kul 2 sero yo stat doh.
Aku ; ho bereh. Maseh ar be.
Laki tuh ; ho xpo la gituu gak. Tengok lah persembahei tuh. Sie ko adik *teros menge-chow-kan diri

Angoh ng mimi lapar. Kebetulan time tuh duk depei medan selera. Order lah nasi. Nasi ayam kosi duo, nasi goreng halia kosi duo. Air? Aku, jus epal. Iwe, mirinda meroh. Angoh, milo beng. Mimi, hundred plus. Semonyo abiss 19yar. Gilo ko? Mahal nok mapuh. Pahtu, gi la maye zohor kat musalla uhh. Area kul 3 aku masuk dale stadium.


*aku

*siblings kuh ;)

Ramai la jugokk ore maso tuh. Sempat la aku posingposing. HAHA. persembahan pun stat kul 3.30. mulamula tuh borink! Mawu kate boring macamane, sampai mimi ter-tido. Aku pun alaala kakak misali usap rambut mimi. Hikhik.


Lepas kongfu, shonglin, nyanyian, tibetibe tok guru sapa. Ohh! First time tengokk ohh. *kalo tengok dale tb jah ;) ngee


Sampai lah kemuncak acara iaitu permainan akrobatik yang dikendalikan olah azli. *lorat kelate plokk. Ado la duo ore hong jong main tuh. Gilo molekk yo niti atas tali tuh sambil pege kayu. *Imagine arh. Kalu kito, mesti jatuh dih? Syok aku tengok. Yo niti mace pijok bumi jah tengok. Yo lari main2. And dio tido atas tali tuh? *mereng bekalih. HAHA. aksi yang meng-asyikkan :D




Lepas acare tuh, aku balikk dan teruss tulis dalam belogg. Takut lupe bohh :/ setakat itu sahaje . PEN OFF !


p.s ; hari yang menceriakan!
Banyak yang tertinggal partpart best :D
Tu je yang jari mawu taip daa


Merapu? Ini belogg saya!




1 oh ye ?:

niknabil abdullah said...

hahahaha..tukar no baru??999 ko 991!..

bokpo tok suruh adili tu jale kot bira pagar stadium hok atah kali tuh!hahaha