Sunday, April 28, 2013

assalamualaikum && hai :D


okay semalam, kami satu sekeluarga pergi kbmall sebab nak habiskan baucer ummi. first time kot beli buku sampai beratus ratus hinggit sekaligus :D hakikatnya, pergi kbmall semalam sebab ummi nak beli hp baru untuk aku sebab aku teringin nak hp baruuu. believe or not, aku teringin nak hp baru sebab just nak ber'wechat' dengan kawan. puihhhhh. haha 

even aku teringin nak hp, tapi first first lagi aku dah kata kat ummi aku, 'ummi. kakak nok tepom paling murahh yang ada android.' okay then. walawehhhh bukan sebab aku 'teringin' sebenarnya. ummi aku pun memang bercadang nak beli hp baru untuk aku masa 'kononnya' nak gi allianze hari tu. sebab hp yang aku guna sekarang ni memang kolot tahap apa. but still im proud of it! bila aku pakai hp yang calar situ sini, berapa kali terhempuk pun still gagah perkasa, membuatkan aku rasa diri aku sangatlah humble. cehh haha serius!

aku kalau nak beli hp baru, kena guna duit aku, so sorry. aku rela pakai hp tu sampai aku kerja okayyy? asal duit aku tak habis. haha :D so kedekut i am. bukan kedekut ke apa sebenarnya, (even ramai je kawan aku cakap aku nih terlebih jimat) cuma aku rasa useless jugak beli hp yang mahal mahal tapi aku tak guna pun. serius boleh kira berapa hari je aku pegang hp kalau duk kat rumah. nak gi kbmall atau pergi mana pun aku kadang kadang teragak agak nak bawak hp, sebab bagi aku hp membebankan hidup akuuu. last last aku jugak yang kecewa. hahahahahaha 

dan bagi aku jugaklah kan. tak tahu lah opinion orang lain macam mana. emmm bagi aku, certain person yang beli hp yang mahal canggih beribu ribu ni just nak demand jee. just nak tunjuk dia tu orang kaya (padahal duit mak bapak jugakk :P) and nak berbangga diri. hahaha. seperti adik aku. LOL  

for me, ada hp yang boleh text, call, video call dan application yang berkaitan yang latest (wechat, whatsapp, instagram - senangg senang android!) pun dah cukup. berdasarkan pemerhatian aku lah, tapi tak tahu betul ke tak, hp yang beribu riban yang ada android tu, sama je dengan hp yang paling murah yang ber'android' jugak. contoh - C3, samsung wonder, ace and so on. aku tengok sama je. cuma yang tu gambar cantik lebih sikit. dan dan yang tu besar gedabak sampai tak muat poket nak letak. ye lahhh, nak tunjuk orang kaya kannn? -.-'

okay stupid. post atas tu just tiba tiba terfikir. padahal takda apa benda pun. haha :D okay, sebenarnya, sejujur jujurnya aku pun teringin nak ada hp yang mahal mahal, yang beribu ribu. tapi aku rasa kalau aku beli hp tu, aku rasa aku bazirkan duit. padahal duit tu boleh je aku gunakan untuk life aku one day. lagipun, aku kenal sangat diri aku. bila ada hp mahal, pasti! aku berani cop tangan punya aku ada sifat ke'demand'an dan angkuh bongkak sombong  perasan anak orang kaya tu. haaaa sebab tu lah aku kata bila aku pakai cikai nih, aku rasa humble nak matii dan hati aku pun tak dapat dosa free free sebab ada perasaan mazmumah semata mata kerana hp? what the fishhhhh! hahaa

ummi aku bagi syarat, dia kata ummi tampung hp kakak sebanyak rm600 je. kalau nak yang mahal lagi, tambah duit sendiri. okayyy. tak kisah pun :) last last aku pilih hp galaxy S advance. sebab? entah. pada mulanya aku nak beli hp yang lebih murah dari ummi baba (parents aku pun guna hp cikai je), tapi kalau beli hp yang macam ummi, takda video call. dan ummi tak bagi guna sebab ummi nak beli hp untuk aku ni pun sebab nanti kat uni, boleh lah buat video call bila rindu.

so aku decide beli galaxy S advance je lahhh. harga pun not bad sangat. tapi bagi aku, agak sayanggglah kerana aku terpaksa keluarkan duit aku sendiri. oh nooooooooooooooo! hahaha jangan fikir aku kedekut pulokk wehhh.

cumaa emmm entah. macam KM cakap hari tu, kalau awak ada 10 ringgit, dan awak just gunakan 8 ringgit, kenapa bila awak ada 100 ringgit, awak gunakan 80 ringgit? sedangkan awak boleh je survive dengan 8 ringgit tuh. be matured! fikir masa depan. haaaaaaaaa tengokk!

ada ke patut aku nak lupakan yang aku nih ohsem? oh nooo tidak sama sekalii. haha :D dengan  berkata pada diri aku sendiri yang aku nih ohsem lah buatkan aku mampu tepis kata kata sinis orang lainnn :)

aku bukan kedekut sangat pun cuma sedikit tu ada lah kalau bab bab benda yang boleh berjimat, aku tak berjimat. cuma ada lah certain things yang aku tak mampu tahan nafsu yang bergelodak suruh berjimat. contoh terhebat - novel! haha tapi alhamdulillah so far boleh berjimat. dah lama i tak beli novel u tauuu? haha :D kalau aku beli novel pun, novel inggeris. sebab aku nak perkayakan vocab aku. dann bila aku baca buku limitless - nick vujicic, baru aku sedar yang english itu best! hahaa -.-'
  
back to the topic, bila aku dah beli hp baru nih. aku pun download lah wechat, game game yang adik adik aku suka. sebab aku nak hp aku nih share dengan adik adik aku yang lain. tak perlu buat security code sebab takda benda yang nak disembunyikan. (biasanya bila orang buat security code nih, mesti ada something dalam hp dia yang taknak orang lain tahu - just my perception)

dan bila ber'wechat' dengan kawan aku nih, terasa aneh lah pulak. esp bila mereka sent audio. aku rasa macam grrrrr. konfem aku balas just 'text' bukan audio. sebab aku rasa anehhh sangat sangat. kalau guys yang sent audio, even rapat, aku rasa macam  ??????? entahhhh. aku tak reti nak explain macam mana. 

senang cerita aku cakap, even sapa sapa pun yang call / skype / dan perkara yang boleh buatkan aku tengok muka dia / suara dia , aku rasa maluuu tersangat dan rasa emmm entahh. takk tahu nak kata apa. even dia tu ummi aku sendiri. apatah lagi guys! hahaa. aku lebih prefer cakap face to face. kalau dalam 'alam maya', aku jadi anehh. tak jadi diri aku sendiri lahhh kot senang kata. haaaaa we chat is not my style! menyesal pulak aku habiskan duit ummi -.-'

#okayy fineeeeee! puas hatiiiii! dah lama aku tak taip macam hari nih. taip taip taip tanpa berfikir panjangg sampai tak perasan post dah terlalu panjanggg. ahaha selalunya aku taip, ada jugak berhentinya sebab fikir nak taip apa pulak lepas tu. tapi hari ni, sungguh even just  berkisarkan hp, tapi aku tak tahu kenapa aku rasa happy tersangat! hahahaa :D


p.s : konklusi yang aku nk cakap sebenarnya, aku tak kisah pakai hp apa asal tak membebankan parents aku. dan ummi, terima kasih :) kakak sayang ummi. one day! kakak janji kakak akan beli hp yang paling paling latest untuk ummi nanti bila kakak dah ada duit sendiri. marin, bila ummi nak tengok S4, kakak tahu umi nak pakai benda tu. tapi ummi berjimat. haha :D nevermind, kakak akan belikan untuk ummi. tak perlu jeles dengan che chik and so on. sebab anak ummi pun boleh belikan untuk ummi. cuma sekarang tu, tidaklahh. beg bonia yang kakak beli untuk ummi tahun lepas pun umi tak pakai lagi -.-' haha i love youuu

okay sekian. hahahahhaa -.-'

2 oh ye ?:

gadiz bertudung sekolah said...

hahaha . im a c3 user and i'm proud of i :DD

Fareeda Ai said...

oh siriusly/? s advance tu below 600? saya tgh phone-hunting ni.