Saturday, January 18, 2014

deep into medic

Hai assalamualaikum.

Ill make this entry too short. Ill KISS it.

Selama ni, aku selalu doubt dengan diri aku betul ke tak aku nak jadi doctor. Are you serious shahira? You’re not kidding right? Dah jitu ke keputusan nak jadi doktor tu? Tak menyesal? Kot kot takleh nak adapt ke? Kau kan takut darah? Boleh ke survive? Memang kau serius ke ni nak jadi doktor? Aku tengok kau tak ‘ghairah’ pun Tanya soalan pasal bio. Betul ke nih? Dan yang paling paling penting,  bak soalan dari km, ‘if you want to be a doctor, your patient will be your first priority. So, let say if your parents tengah sakit kat rumah dan masa tu you kat hospital. You nak gi selamatkan parents or your patient?’ Something like that lah soalan km.

Aku masih ingat. Masa tu aku senyap. Dan ternyata jawapan aku totally BOHONG. Hai shahira, semua interview yang kau pergi, most of them semuanya ada je cerita karut marut kau. Only me know this! :)


Aku jenis manusia yang letakkan family sebagai nombor satu. Itu lah yang aku anggap tentang diri aku. Tapi aku tak tahu lah orang lain anggap aku macam mana, Cuma aku rasa mereka pun anggap aku gitu. Then, I ask myself again. Shahira, serius ke nak jadi doctor nih? Kenapa nak jadi doctor? Sebab nak megah? Sebab tak nak orang pandang rendah? Atau sebab nak duit? (I never thought about money when it’s about my job. Ikhlas! cuma terlintas bicara hati) shahira, tolong fikir sedeep yang mungkin. nak jadi doktor sebab ummi baba ke?

dan aku jugak doubt dengan diri aku nanti aku besar. bila dah ada keluarga sendiri. i mean - own suami dan anak. boleh ke aku tahan dengan tak jumpa dengan mereka begitu lama?  

i keep asking myself. 

depan orang, memang cakap 'aku nak jadi doktor!' yakin. tapi lintasan hati? 
pernah pdah cabar aku. dia kata aku pasti akan mengalah dengan medic menjelang 2016 kalau aku tak silap. (bulan tak ingat, tapi hari masa pdah buat makan kat rumah dia.) yes, i doubt myself dengan soalan dia. im egoist. so, i told him that i will never give up with medic.

even aku doubt dengan diri aku, tapi still takda job lain yang aku fikir selain medic. i cant imagine myself kalau aku jadi lawyer, lecturer, accountant and so on. NEVER! only medic. cuma aku ragu ragu. aku takut aku menyesal kemudian hari.

sampai lah satu saat. iaitu pada khamis baru baru ni, 16/1/2014 - hari result MUET. 

secara worst-nya, aku dapat band yang sangat sangat teruk. emm maybe tak layak untuk medic. but never mind, ill take the risk! aku macam orang kelu fikir macam mana nak solve untuk pastikan aku ber-ijazah nanti dalam kos medik. berjam jam aku hadap laptop just to find the solution. aku menangis macam orang bodoh! memalukan diri aku sendiri. and so on.

they dont know. only me know. sebenarnya, akuuuuuuu.

aku selongkar sana sini dalam google. dan sampai sekarang aku tak temui jalannya. cuma sekarang apa yang aku fikir, aku nak mohon semak semula sebab 1 markah je lagi membezakan aku dengan band yang atas. biarlah rugi 100 ringgit pun, at least i try!

sejak tu, aku baru sedar yang aku sungguh sungguh nak amik medik. dan aku yakin aku takkan berganjak walau seinci pun lagi dari medik. andai upu aku nanti diterima untuk kos medik, ya allah sungguh aku bersyukur. kalau tak dapat, maybe ada yang lebih baik --> tapi aku harap akan dapat kos sains jugak.

maybe allah bagi muet yang worst untuk aku sebab allah nak tunjuk kat aku yang sebenarnya keinginan aku hanya untuk bergelar seorang doktor. 

inshaallah :)

terima kasih untuk segalanya ya allah.


2 oh ye ?:

iamninetyfive gen said...

Apply medic kat egypt la ..

iamninetyfive gen said...

Apply medic kat egypt la ..