Sunday, March 13, 2011

baru aku tahu pengorbanan seorang ibu.




سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

ASSALAMUALAIKUM ?

entri kali ni pasal erti pengorbanan ibu. kauorang pernah terfikir tak pengorbanan ibu ummi mama kauorang? ade yang tak. dan ade jugak yang pernah kan? aku? hmm jujur aku cakap aku tak pernah terbayang langsung pasal pengorbanan ibu aku sampai lahh satu hari tuu. exceli, kisahh ni tahun lepass. tapi tak tahuu kenape rase nak taipp. kalo ummi aku bace nihh, mesti hidung ummi aku gebahgebah 80 inci mungkin. HAHA

*aku tak ingat sangat sena-nya. hihi tapi ingat la jugak kan ?

tahun lepass, hujung bulan 5 tak silap aku, angah patah tangan. dia jatuh dari katil. al-maklumlah budak buass kan? mase tu jugak, yana demam. mase tu ummi baba nak pegii buatt umrahh. budak 2 orang tu dah nak sembuh dah mase nih. aku pun suh la parents aku pegi umrah jugak. ye la, tak kan tak nak pegi kot kan? bukan semua orang dapat pegi situ. orangorang yang terpilih je boleh pegi. takkan la bila dapat pegi, nak lepaskan gitu je kan?

parents aku pun pegi la. tapiii dah dugaann, yana demam balik. memang panas gilaaa mase nih. aku nak sentuh pun kena pikir banyak kali. petang jumaat tak silap, hazman mai rumah aku nak jenguk. pastu mek aku mai jugak dan suruh bawak pegi klinik. abe yie pun nak hulurkan bantuan jugak nak tolong pegi hantar. tapi mek? hmmm malas aku nak story. buat aku sakit hati. selfish! hanya pentingkan diri sendiri. *sebelum ummi pegi tuh, ummi dah pesan kat aunty aku suh tengoktengok aku dan adikadik. mek cakap lepas pegi klinik, hantar rumah balik. tak payah tidur rumah mokngoh. mase tu, aku rase macam nak lempang lajulaju je mek aku. tapi, biase la aku kan? mane aku dengar cakap orang tua. aku tidur jugak rumah mokngoh. mek call pun aku buat bodoh. alaa, kalo aku tidur kar rumah pun, bukan die mai jenguk. kalo tidur umah mokngoh, mokngoh jenguk selalu. malamalam mai tengok adik aku sembuh ke tak.

malam tu, mek suh hazman dan iwe tidur rumah aku. die cakap hape? tahu? aishh tak tegamak aku nak cakap. tapi baik aku luahkan je kan? hihi. dia cakap 'mari tidur rumoh la. nati ore curi masuk gak. habis semo barei kemas.' persepsi aku terus berubah! bagi aku 'ikut dio la curi nok masuk rumoh gak. nok amik gapo2 pun. nok amik semo pun tak po. tok penting semo tuh. adik aku nih hok penting lagi!'

eh eh ter-tinggal part penting! HAHA sengallll. aku nan azme mokngoh pegi la klinik. aku dukung yana. pastu ade la macik ni tengok macam pelik gitu kat aku. mungkin dia pikir 'olohh dio ni. kecik kecik ado anok doh. bekalih nikoh awal nih' HAHA walawehhh macik.

pastu, stay lah aku rumah mokngoh 3 hari mungkin. dan yana mase tu dah makin sembuh. aku pun nak balik la kan? takkan nak stay rumah orang lamelame kan. malu jugak aku. aku pun decide nak balik rumah. aku balik tanpa yana. aku balik sorangsorang dengan azme. hari tu,iwe kena pegi KL nan mek. iwe tak nak pegi. macam berat hati nak tinggalkan yana dengan aku. iwe suh aku simpan ic die sebab tak nak pegi. lepas tu, bile aku pikir, gi je lahh iwe. aku pun ajak laj sepupu aku mari teman aku tidur kat rumah. kire-nye yang tidur rumah aku malam tu 3 orang je lahh. aku dan 2 orang sepupu aku.

tapi malam tu jugakk, mase aku dah nak tutup mata, aku dapat call dari azme. dia cakap 'wei. mu jangei jerit. aku nok oyak yana keno masuk wad' mase tu, sumpah aku blur. hotakk tak bergerak mase tuh. blur! dengan bengom aku cakap 'mu tok leh ko jago yana male nih? pah sapo nok jago rumoh?' ya allahh bodoh gile aku sebagai kakak lebih pentingkan rumahdari nyawa adik aku kan? argggghhh tapi percayelah, mase tu aku rase macam nak pengsan.

*aku call iwe, iwe cakap 'aku nok balik jago adik. aku tok sei gi KL kak!' mase aku call, iwe dok kat airport. iwe cakap kat mek. tapi mek teroskan pegi jugak. kadangkadang aku rase mek aku ni tak berhati perut! biarkan iwe jage nan aku tak pe dah, nih? hmm entahlah.

malam tu, azme mai amik aku kat rumah. dan teross ke wad. dalam kereta tu aku dan azme je. pacik sebelah kereta pandang semacamm. isk3 mungkin die pikir aku dan azme ni wife husband, tak pun kekasih. HAHA senget gila ! dalam kereta tuh, azme pun cakap la serba sedikit aunty aku yang ? errr tersentap lah jugak aku. perlu ke salahkan ummi aku? salahkah ummi aku pegi tunaikan umrah? penting sangat ke anak berbanding dengan allah?

mase aku sampai di wad 1, air mata aku dah lebat dah. tengok adik aku terbaring lesu atas katil. penuh wayar kat badan. tak larat nak bukak mata. aku nak tanye, ape perasaan kauorang bile tengok adik kauorang tak de daya nak bangun, nak senyum? sebelum sakit, buas tak terkata. tapi tibetibe senyap? mesti kauorang sedih gilegile kan? dengan ibubapa tak de di sisi, adik laki kauorang tak de, dan semuanya terletak di bahu kauorang. mase tu, hati aku 'adik bagun cepat dik. kakak rindu nok tengok adik jerit. rindu nok tengok adik jalei. cepat sia dik' hmm.....



jarum yang terletak manis kat tangan yana tak payah nak cakap. banyak sangat! nak nangis aku bile tengok adik aku sakit. maksedara2 aku tak bagi aku gitaw parents aku sebab takut diaorang risau. aku pun tak bagitahu lah. kalo ummi aku call, memang aku tak leh cakap. rase nak nangis wei. mase tu rindu sangatsangat kat ummi. mase tu baru aku tahu pengorbanan ummi aku. betapa letih-nye die jage aku dan adikadik aku. malam tak lena tidur kalo dengar anak nangis.
semua tu aku rase mase yana masuk wad! hmmm. doktor cakap, peparu yana kena kuman tak silap aku. parah jugakk la kot. bergilirgilir sepupu teman jage yana.

ade satu part yang buadd aku pening jugak mase nih. satu hari tu, dapat call dari azwe suh mari kat kecemasan sebab mimi disyak kena h1n1 rase. argghhhh, aku pun tinggal-lah yana dengan azme. mase sampai kat kecemasan tu, muka mimi pucat gilaaa! HAHA 'kakak! adik tok sei cocok. adik nok ummi. bilo ummi balik kak. adik nok ummi' erkk air mata, sabar sabar! tapi alhamdulillah, tak de pape.

iwe pun balik. gilirgilir jage dengan aku. malam sampai tengahari, turn aku. tengahari sampai petang, turn iwe. 5 hari lepas tu tak silap, boleh la pindah wadd. wad 5! misi cakap, wad tu tuk persediaan tu balik rumah. aku dah yeappy yeappy dah. dalam wad tu, boleh pulak aku dok tepi tingap + pintuu. boleh la aku muhasabah diri kan. hihi bajett. mase tu, yana dah sembuh dah kot. boleh suka suka. boleh lompat lompat.


sebelum ummi aku sampai, 3 dugaan yang aku terima. first, yana masuk wad. second, angah patah tangan. third, bibik demam. hmm.. soal perasaan tak payah cakap lahh ye. tak leh nak hurai dengan katakata. mase tu, aku sangatsangat perlukan parents aku. tu je lah kot yang aku boleh kata. sepanjang aku jage adik aku, semua macik pacik sangke aku ibu yana. err tak ke pelik tu? alaaa tak kisah la. nampak matured sikit. banggabangga. walawehhh HAHA



sampai lahhh hari parents aku balikk. aku nan iwe berebutrebut nak pegi amik ummi kat airport. dan jelas-lah aku yang dapat kan? HAHA tengok je ummi, ape lagi weeiii, menangis air mata darah la akuu. ops! tak terkeluar darah tu ye ;) hihi. otw nak pegi hospital, ummi aku sempat cakap yang die jumpa k.nis dan 2 orang kawan k.nis. dengan senget aku tanye, 'semak dok umi saim k.nis tu?' *tengah stress kan, kena ade lawak bodoh jugak. haaha. parents aku sengihsengih. 'bakpo sengih sengih nih ummi baba wei? xkei lepas gi mesir mekoh jadi sumbak gini?' ummi aku suko selok! errr. idk why. lepas tuuuuuu? entah pape.

mase ummi aku sampai, ummi tengok iwe tengah pujuk yana nangis. air mata ummi aku pun turun la. ummi terharu tengok anak laki die jage adik sebab susah sekarang ni nak cari laki yang sanggup jage adik. kalo perempuan tu lain lah kan, senang je dan contoh yang senang semestinya akuuu HAHA *haktuihhhh.



dan dan malam tu, wahhhh lena gila aku tidur atas katil yana. tak kisah la kena tidur lipat kaki pun kan? mane muat dengan aku yang tinggi 170cm nan katil yang mungkin 120cm je tu. hihi. malam tu, ummi aku tak tidur langsung jage yana. yana macam tak nak lepas ummi, sengih sengih tengok ummi.



err. lepas tu? tak ingat dah. tapi mase nih la aku dapat banyak pengajaran. antara-nye ;
1. tahu pengorbanan parents. *tak tahu nak describe macamane. kena rase sendiri lah ye ;)
2. tahu manusia mane yang boleh harap dan yang tak leh harap. contoh ? eh eh tak sanggup aku nak cakap.
3. mak saudara ! yup yup. emak saudara mane yang caring sal kita. yang mane lepas tangan. yang mane entahhh. tapi sejak hari tuh, aku pandang serong kat emak saudara aku tuhhhhhhhhhhh.
** ehhh banyak benda lahh yang aku dapattt. tak lehh nak tulis &&& tak tahu nak tulis hape.

dah dah. bye bye. nasihat aku, hargailah parents kita. cuba kita renung balik. ape yang die dah korbankan tu kitE? mase tidur die? duit die? pernahkah kita terfikir semua benda tu? pernah kah kita? kalo pernah, alhamdulillah. jangan nanti bile die dah tak de, baru kite menyesal. baru rase nak buatt baik. jangan jangan! rugiiii. errr habis, dengan ape kita nak balas jasa diorang kan?? err alaa senang je. simpleee.hanya dengan 8 perkataan jeeeee. iaitu K-E-J-A-Y-A-A-N. haaa dapatt? betull. dengan kejayaan kita dapat balas jasa parents kita. mase result hari tu, aku tengok muka ummi aku macam happy sangatsangat. dan sejak hari tu, tertanam dalam hati aku nak buatt ummi aku happy lagi. insyaallah dengan result SPM nanti !

hihi. ummi aku ni jenis gilegile macam aku. tak kisahh sangat, go onnn je dengan aku. cakap macam kawan. rilex && sempoiii. jarangjarang dapat ummi gituu tahu? pernah aku citer kat umi aku pasal parents kawankawan aku, ummi cakap ' ummi ng sep2 nih jah jenis sedo2 sikit. mok mok lain skema.' 'olohhh, betuohh eh sero dapat jadi anok ummi' 'sedo lahh kakak nih. HAHHA' ummi ummmi ummi, ya allah terimakasih sebab jadikan aku sebagai anak ummi. bertuah gila gila! tak bekenggggggss even mase kecik selalu cilikan mulut aku, rotan aku dengan talipinggang, tapi sekarang? makkk aihh. HAHA

eh eh, tadi aku cakap bye bye kan? tapi tak bye bye jugakk. dah dah aku nak bye bye dah. salam

p.s : khamis nih ummi aku nak pegi belayar selama 2 minggu. eh eh macamane aku nak hidup eh?

6 oh ye ?:

ms.sugarcandy said...

xsedih mno crito...bo sebok2 gitu jah ore baco~

Amalina said...

Sedih la cite IRA, huhu:( Sebak jugak lina bc. THUMBS UP:)

Tengku Ilya Amalina said...

mek! i'm proud to be your friend! hahah sweet laa manusia2 hok tulom mung tuh.
tp sempat lagi mung tny mok mung sal tuutt tuuuttt
haha! ;)

TRIPLE S ♥ said...

k.amni : eh eh? sero xsedih lgsg pn. hihi ;)

TRIPLE S ♥ said...

lina : sedih ke? haha. lawak doeee ;)

TRIPLE S ♥ said...

kuya : proud to be your friend toooo ;) haha. terselit jah tuh. mugo rentetan cerita. cehh~ haktuih HAHA