Thursday, August 18, 2011

behave yourself!

سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

assalamualaikum 


tadi, aku ada berbahas 2 3 status kat facebook. pasal puasa lah kan.


aku just tegur, tapi kau marah. aku pun apa lagi, aku hentam balik lah kan? aku tegur pun nak marah. aku bukan tegur pasal benda buruk pun.


apa? ingat aku takut sangat dengan kau ya? aku tahu la kau tu budak jaguh gaduh dengan perempuan, tapi perlu ke aku takut andai kata kata aku sekadar nak ingatkan kau je? dan kalau aku takut, takda maknanya allah anugerahkan wajah yang garang pada aku. * tapi aku jaga lah kata kata aku tu, berhemah sedikit. kang tak pasal pasal dia buat something gilaa kat aku kan, naya aku :) haha


ape yang kau bangga eh kalau kau tak puasa? perlu ke kau heboh satu dunia cakap kau takleh puasa? rasa bangga la, gitu? tak terbit ke dalam hati kau yang mungkin maruah kau tu tercalar sedikit? tak rasa ke yang kau tu dah buka keaiban kau sendiri?


kot ye pun nak cakap yang kau takleh puasa kat someone, cakap individu la. tak perlu la tangan kau nak heboh cakap kau takleh puasa.


yeee, aku tahu, mungkin kau bangga dengan period sebab tu tandanya kau hampir sempurna dilahirkan sebagai perempuan kan? that's good lah kan?


aku sangat anti dengan perempuan yang update status dia pasal benda ni. aku rasa maluuuuu sangat sangat! aku rasa aku buka aib aku sendiri. tolonglah, tak perlu la kau nak berlagak dengan benda tu.


kau tak fikir ke kalau orang laki baca, dia imagine apa? ya allah, gilaaa hape?


last, tak perlu lah sapa sapa update status cakap, 'yeayyyy! happy nya aku tak boleh puasa. aku nak makan lah. korang, jangan jeles tau' euwwwwww~ please la deh! takda maknanya sapa sapa nak jeles dengan kau. nanti kau kena ganti jugak. kalau kau tak ganti, tak pasal pasal dapat dosa. tak pasal pasal kena double-kan puasa kau tu dan bayar fidyah. kan lagi sakit tu?


jadi, sahabat sejenisku, jagalah pertuturan mu. jagalah! jadikanlah dirimu seindah mawar berduri. 


cantik dipandang, tapi sukar untuk disentuh. hanya mampu disentuh oleh insan yang benar benar layak. 


mungkin, kau cakap kolot lah kan? tapi, aku tak kisah andai kau cakap aku kolot sekalipun, buat apa aku nak ikut peredaran zaman, pakai baju seksi meksi, pakai shawl yang tak tutup dada, pakai baju jarang andai tu semua akan buat allah marah pada aku?


buat apa semua tu? buat apa? nak tahu tak, aku perhatikan kawan kawan laki aku, semuanya nak perempuan yang seksi seksi masa muda muda, just for fun.


tapi, mereka akan cari perempuan yang jaga dirinya sendiri, perempuan yang solehah untuk dijadikan sebagai isteri. kena ingat, laki ni ada 9 akal, takkan la mereka nak jadi bodoh untuk memilih perempuan yang kurang akhlaknya tuk jadi isteri dia, tuk jaga anak anak dia.


jadi, jagalah diri. tak perlu nak bangga dengan keindahan dunia. 


jangan peduli dengan apa yang orang kata :) aku tahu, aku pun takda la tutup sangat aurat aku, aku try untuk jadi yang terbaik :)


aku tahu, aku pun banyak buat silap, jadi tegurlah aku. aku akan jadi seseorang yang bodoh, tersasar andai tak ditegur.




ok, assalamualaikum.




Fasting with a pure heart and motives, I have discovered, brings personal revival and adds power to our prayers. Personal revival occurs because fasting is an act of humility. Fasting gives opportunity for deeper humility as we recognize our sins, repent, receive God's forgiveness, and experience His cleansing of our soul and spirit. Fasting also demonstrates our love for God and our full confidence in His faithfulness.

2 oh ye ?:

**::CIKNUURUL::** said...

alhamdulillah,.blog satu medium lain utk kite berdakwah kn,.maybe,ade yg bace dn mgkin rmai yg x,.tp at least kite dh smpaikan ape yg benar dn ape yg spatotnye,.ahsanti!,.

truskn berbicara dlm kalam hati yg suci,.:)

♥NuR SyAFiQah♥ said...

erk??x malunye orang itu