Monday, November 07, 2011

eid adha 2011

assalamualaikum (: weee weee haaa. im backkk ! ceehh bajet ada orang tengah tunggu lah ni? hihi >.<




sebelum tu, selamat hari raya aidiladha semua! kepada muslimin muslimat yang berada di serata dunia. sedih tahun ni sebab tak dapat beraya bersama family family tercinta yang berada nun jauh di sana, malaysia. i love you all! saya yang berada di ireland sihat sihat sejahtera. diharap keluarga disana juga sihat sihat semuanya. 

cehhh gilaaa bajet tengah sambung study kat ireland lah ni? hahaha. memang sah sah otak dah tercabut fius. takpe berangan sekali sekala kan? tak dapat dosa pun kalau aku berangan nak sambung study di ireland, jurusan medic! cewaaahhhhhh angannn !

btw, hari raya semalam agak agak la best! even ramai yang takda, tapi ramai jugak yang ada. kiranya, kalau takda pun, tak la sangat terhakis perasaan beraya tu, kan kan? emanggg syok lahhh yang penting !

okayyy, hari ni hari kedua sejarah dalam hidup family aku! cehhh. haha. sebab? sebab dapat balik rumah mek gunung seawal awal yang mungkinnnnnnn. dan for sure lah, tanpa baba! haha (: selalunya, family aku lah yang paling paling last sampai aku dan adik adik sokseksoksek bila balik balik tengok lembu dah kena cuttttt. dah kena sembelih :'( nak marah, tapi eeei eeei nasib baik boleh tahan. 

aku cakap kat baba hari khamis lagi nak balik awal sebab fobia, raya tahun lepas balik balik tengok dah tamat riwayat lembu. jadi! yes yes, boleh balik awalllllll (: haaaaa, tengokk! betapa happy nya aku bila boleh balik beraya bersama sama dengan keluarga ummi. sampai family ummi pun terkejutt kot bila tengok kami sampai dulu, haha. bak kata kak ni, ibu tunggal keeiiiii. hahaha



mula mula sampai tu, emmm buat apa ya? entahhh la. mungkin makan bihun goreng kot. lepas tu, family pokngoh pun sampai. lepas tu pergi solat raya. 
aku, kak tie dan budak kecik yang lain pegi la tengok lembu. yanA! dengan poyonya nak amik gambar lembu. aisehhh pelbagai kerenah la adik aku sorang nih! :) then, aku pinjam tudung arini dengan kaktie sebab tudung bawal banyak songeh! (;










lepas siap solat raya, tunggu pokmat or whatsoever his name, nak sembelih lembu tu.



dannnnn, acara yang ditunggu tunggu telah pun tibaaaa! haha (: semua family berkumpul kat belakang rumah cik. dan berlakulah acara jual beli. err, ye lah kot. haha. then, semua berkumpul lah ni kan. semua saf saf laki pegi kat lembu dan try tuk jatuhkan lembu. 




ohh sebelum tu, yana! yeahh, yana. haha dengan berlagak poyonya nak sentuh lembu lah ni. pegi pegi, patah balik. macam nak kena hayun penampar je budak tu. dan orang lain gelak gelak tengok aksi poyo dia menggeletar nak sentuh lembu. azme pun amik yana, dan pegi kat lembu! can you imagine yana situation on that time? haha. memanggg menggelupur! last last azme angkat letak atas lembu. hahaha, memang gelak sakan lah weiii .







hmm, lepas jatuhkan lembu tu. semua orang ready lah kan nak tengok kena sembelih. tup tup lembu tu bangun dan terputus salah satu tali. dan apa lagiiiiii? lari bekebuk lahh weiiii! haha. lepas tu, jatuhkan balik lembu tu. pokmat pun sembelih lah lembu tu. coppp! aku tak pening dan tak rasa nak pengsan pun ya bila tengok darah lembu. wah banggaaaaaa kottttt sebab tak pening (: haha





tengok lembu tu, memang kesia gilaa. menggelepar bagai tak rela pun nak mati. tapi, lembu ni sangat jinak. bukti? boleh siap sentuh sentuh lagi lembu tu. tapi aku tak sentuh laa. kucing pun aku nampak aku lari, nikan pula lembu yang besar gedabak. haha (:




tiba tibaa, (cehhh macam suspen je, haha) lembu tu bangun! ye, bangun! dengan tekaknya yang dah terputus. er, ye eh? i dont know lah. ajaib gila kot. sebab sebelum ni, raya raya tahun lepas, bila sembelih je, senyap je lembu lembu tu. takda la bangun dan loncat loncat sampai nak masuk parit (; dan ye, sekali lagi, semuanya lari lintang pukangg! haha. 








jadi, terimagine pulak bagaimana lah ya sosilawati masa kena bunuh dulu. err, tak sanggup tak sanggup aku nak fikir. aishhh, memang sakit gila kott kalau kena sembelih. kott? apa ke bangangnya aku tulis kot kan? of coz la sakit! sengal gilaa (:


cehhh baru permulaan cerita ni kot dah panjang ni. haha (: coool cool. tengah ralik taip ni. biasalah, nanti dah tua tua, bila berada di perantauan esok esok (cehhhh), boleh baca balik. imbas kembali sambil sengih busuk sorang sorang. kan kan?


lepas tu, aku pegi koyak bawang. (okayy, hiraukan penggunaan kosa kata tu ya) koyak koyak sampai hitam legam tangan dan air mata pun bercucuran lah keluar. waduhhh! memang bajet bagus gila lah niii. hihi >.< memang tak boleh blahh langsung! aku pun naik atas rumah, makan colekk. wauuuu memang kecur air liur tengok mangga epal. (tengah imagine betapa ghairahnya aku makan) memang mantoppp lahh colek kakni. asam jawa, tak silap (: 





lepas siap makan colek, turun ke bawah balik. dan tengok la kaum kaum laki dok tengah cuba hidupkan api tuk buat bbq. dan aku pun apa lagi? terhegeh hegeh la pergi. haha (: azme pun, kononnya lah tanya aku, kena ada apa untuk combustion. aku pun jawab la oxygen. dia pun, panda jugok mu dih. ewahh ewahhh youu! ingat aku ni bodoh sangat ke ehh? hmm, aku tahu la aku kurenggg, tapi tak payah la nak sindir sindir. kott? haha


ummi aku pun mari, dan dia pulak yang sibuk sibuk nak hidupkan api. dan impaknya, jadilah api tuh! nampaknya azme kalah ditangan seorang perempuan yaa! haha. dan bagi untuk menutup malunya mungkin, dia pun cakap la, orang tua dah lama makan asam garam. hampehhh!




bakar daging saja tuk bbq. ye la, nak caruk mana ayam tengah tengah raya ni weiii? bakar bakar, mula mula berempah, last last takde maknanya berempah! mentah terus! satu satu siap, dan satu satu tu jugaklah hilang serta merta (: tiba tiba, azme suh ime pegi amik gelas. aku pun, ohh mungkin dahaga lah kottttt. tak lama lepas tu, aku tengok apekebenda la ime bawak gelas ke hulu ke hilir. aku jeling jeling bekas tu, warna hitam dalamnya. aku pun ingat lah coke kan? pastu, siap la satu daging. aku tengok ime berhimpit dengan azme. azme pun nak letak lah daging tu dalam bekas. akibatnya, terkena lah tangan ime dengan daging yang kaw kaw panasnya tu. hahaha! tu lahhh weii. haha


ime pun, dengan koyanya pegi la kat lembu yang belum hampir siap. dan siap ajar aku chamber chamber lembu lagiii! cisss rasa tercabar! sangat sangat tercabar okaayyy, rasa macam nak kalah je aku tahun depann. huwaaaa, tapi! tidak! never. aku takkan benarkan sapa sapa lintas aku spm tahu depan. saingan yang amat amat sengit. bak kata kakwani, 'tahun budok budok bijok sajo' perghhhh cantiknyeeeee. macam perli je. orang lain, memang la bijak. aku? hampehhh pun taraaa, :'( (tiba tiba)





lepas tu, che chik balik. lepas tu, aku pulak yang kena pegang daging daging bbq tu. dah la semua kat situ, semuanya perempuan. dan aku sorang je laki. memangg err err la sikittt kan kan? azme dengan abe mad citer pasal sapa entah. aku pun tak dengar sangat. lalu lalu angin gitu je. 


lepas tu, makan. agak banyak lah jugak kot aku makan. lebih lebih lagi daging bakar. perghhh memang mantop even agak keras sikit. masa nak amik makanan tu, tiba tiba ime mari dekat aku dan cakap, tahun depei kito pulok deh bicei soalan. aku blurrr, lepas tu aku tengok su dan apik. ohh faham faham. rupa rupanya bincang soalan spm. perghhhhhhh berdebor nooo! (:


lepas tu, buat party suprise tuk abe rahimi yang mana birthdaynya hari ni (: tiba tiba, kak ina cakap, 'pisa takdok' haha. sengall gilaaaaaa! agak malu jugak la kot aku nak pakai mask tu (: biasa la tuu.


sorang sorang balik. last last tinggal family chik, family che chik dan juga family aku. sampai lepas maghrib baru balik! tapi, sebelum balik tu, main bunga api dulu (: 




overall, raya tahun ni agak happening lahhh kot (: kepada sepupu sepupu yang tak dapat bersama tu, (haha) diharap bersabar lah ya. jangan menangis sokseksoksek bila tengok gambar gambar. 


#sorry, perenggan bawah bawah tu takda mood nak taip sebab satu benda :'( okayyy! aku harap raya tahun tahun depan pun akan happening macam tahun ni jugak. 


assalamualaikum :)

1 oh ye ?:

Syazwani Jalal said...

nanges budak tu, letak kt ats lembu..

comel la kamu kamu ;)