Tuesday, November 29, 2011

Singapura :)



assalamualaikum (:


okayy. now, aku nak story pasal entry nih. siap ada orang inbox cakap, tolonglah jangan buat maksiat siap nak tempah bilik lagi. ohhh pleaseeeeeeeeee? gilaa hang! terlebih tengok drama agaknya kau ni eh? otak pun dah nak kreng sampai fikir gitu.

actually, aku pergi ho ho holiday lah. yang pasal jangan bagi aku harapan kalau kau sendiri tak yakin mampu tunaikan tu, aku tujukan kat someone dan jugak baba aku. haha >.<

okayyy, mungkin entry ni panjang sikit sebab semuanya aku nak muatkan dalam satu post. sebab tujuan aku buat blog ni pun, sebab aku nak baca nanti aku besar gedabak, dah kereput situ sini, bila baca blog, terus reminise balik, kan? alaa, macam diari lahhh. cehhh~ tiba tiba. haha

okay start ! mula mula macam ni, hari sabtu, 19 nov tak silap aku. baba aku cakap, ehh bilo nok gi singapore nih? kak, bilo takdok kelas tambahan? aku pun cakap la, tiap tiap hari kakak ado. baba cakap balik, pah! bilo maso nok gi kalu nok tunggu habis gak? aku cakap, aloohh potenggg ah! payoh apo. err, haha >.<

baba aku pun suh la ummi tempah bilik kat johor. tempah la kan, bukak google siap cari guesthouse. tempah la~ minggu lepas kan hujan lebat menggila? jadi, baba aku pun decide tak jadi la pergi. nak kata aku hampa, taklah sangat. tapi, nak kata tak pun, memang taklah. hampa sikit sikit :') tapi aku tak kisah sangat kot sebab aku suka pergi tusyen tusyen ni. aku rasa KO kalau tinggal tusyen. ecececececce~ perasan mak nyahh!

tapi, masa hari khamis lepas tak hujan kan kan orang kelantan? dalam pukul 4 kot, lepas aku balik kelas, aku pegi dok tercongok depan ummi tengok ummi main game, tuptuptup baba aku call kat ummi cakap suh call balik owner guesthouse yang baru ni dan cakap jadi balik.

aku pun apa lagi wei? horayyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy !!!! haha tapi, dengan serta merta terus senyap sebab teringat something. OMG! spoil mood aku je ya kau!

aku pun naik atas. study kimia sikit sebab cikgu ada bagi homework. masa tu, tak eksaited dah pun nak pergi bercuti.

malam tu, aku dengar iwe dok tempik tempik horayy horayyy nok gi singapore nok gi singapore. nok gi jupo saim mekkak (aku). (kawan aku disini merujuk kepada singa, tanda mercu singapore) haha macam bongok mu iweee!  lepas tu, sibuk suruh aku simpan baju. aishhh macam nak kena hempuk dengan aku je sorang nih.




aku pun kaut la 3 pasang baju (satu baju langkawi, satu baju kaktie belanja, satu baju domokun <3 ) dan 1 seluar dan 1 helai tudung bawal. sikit ? ye la, sebab kejap je pun aku chowww.

pagi tu, (jumaat) semua sibuk prepare baju apa semua. tapi aku? hihi biasa lah aku landing atas katil dengan syok syok-nya sebab tak perlu kalut bangun pagi nak gi tusyen. haha

dalam pukul  9 lebih lah kot family aku bertolak. sebelum pergi tu, ehem ehem, pergi salam dengan mek. pastu, kena tunggu la sebab dia nak bekalkan ubi. aku rasa macam sengaja nak lengah lengahkan pun ada. errrr? haha

bibik sebenarnya pegi. sebab aku suruh, kalau dia tak pegi, ada la yang penyangak nak pergi jugak. tapi, bibik tak jadi gi bila ummi cakap perjalanan nak gi johor ni makan masa 12 jam! bila bibik dengar 12jam, terus dia cakap, enggak ah ummi. malas aku ikut. lama kok atas keretanya. nanti aku mabuk. (:

hmm, ok lah. atas kereta tu, adik adik aku, ya allah! buas nak mati. aku rasa nak tampar tampar mulut.kejap kejap mari kat depan, kejap kejap pegi belakang. nasib baik tak kena badan aku, kalau tak, memanggg gasak ! 

malam tu, semua tidur. aku, ummi, baba, iwan je yang tak tidur. ummi pun story la pasal maktab dia. semuanya, ada cerita pasal kawan dia yang macam ? haha, macam macam lah aku dengar. syiokkkk habis umpat orang lain nih, dosa pun tak kurang dapat juga (: hihi >.<

hmm, dalam pukul 9pm gitu lah sampai kat johor. nak cari guesthouse pun satu hal. jalan berbelit belit. bila tersalah jalan sikit, dah kena u turn yang jauhnya berbatu batu. baba aku siap marah marah lagi. errr haha. and then, dalam pukul 10pm, baru sampai.

naik je atas rumah, wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh ohsem gilaaa. why? even rumah tu sempit, tapi tv besar gedabak derr. siap ada astro lagi. kat tepi almari, perghhhhhh banyak nak mati CD! aku pun dah jadi bling bling nak tengok cite mana sebab terlampau banyak. dalam bilik, siap ada aircond lagi! dan jugak, siap ada tempat untuk buat gym lagih! haha (: pastu, siap sediakan beras, pinggan mangkuk lagi. ada water heater lagi. memang gilaaaaaaa cooooool <3 haha

malam tu, lepas keluar pergi makan, aku tengok cite dragonball kat tv2. #aku peminat tegar GOKU okayyy ? haha aku pun tak tahu ending dia macam mana sebab awal awal lagi aku dah kroh kroh.

-------------------------------------------------------------------

ok! hari kedua pulak, yakni hari sabtu, bangun awal lah jugak kot aku. kot? okayy biasa lah tu kalau aku yang paling last bangun. haha. semua orang dah mandi, aku sorang je masih air liur basi ada kat bibir. emm emm, ok! bila turn aku nak mandi, aku masuk la tandas kan. aku pegang la paip air pancut tu, nak bukak. tup tup~ ummmiiiiii! palo paip cabuttt! erghhh memang berpeluh aku nak buat sambung balik. tapi aku senyap je dulu sebab aku takut ummi sound. lama lama aku buat, still jugak takleh. aku pun terpaksa la cakap kat ummi. nasib baik ummi aku tak marah (:

dalam pukul 8 lebih gitu la, semuanya dah siap siap nak bertolak pegi makan dan lepas tu, terus chow pegi singapura.

masa kat imegresen malaysia, no hal. takda problem sangat.bila kat selat tebrau (ye ke eh?), dah macam orang jakun aku tanya umi itu ini. haha. aku ingat kan agak jauh la jugak malaysia dengan singapura nih, alih alih tak sampai 5 minit pun. cuma lambat la sikit nak sampai kat singapore sebab jam memang teruk!

dan kat imegresen singapura tu, memang erghhhh. banyak songeh! kena autopass la kena itu la kena ini lah. last last, aku tertidur atas kereta. dalam pukul 12 lebih baru semuanya settle. macam ?????

baba tanya orang kastam dia macam mana nak pergi terus kat pulau sentosa. dia cakap kena cari signboard yang menuju ke arah clementi 6. amboihhh ! kau cakap macam aku dah expert jalan singapore kot bangg.

cari cari, tetap tak jumpa. pusing situ pusing sini sambil menjelajah tempat orang. tapi kan, singapura yang digempar gempurkan betapa hebatnya negara dia, sebenarnya indah khabar dari rupa. serious. aku hairan lah dengan lee kuan yew tu, kata tak cukup tempat dah kat singapore sampai beli tanah dengan malaysia lagi. tapi, sepanjang perjalanan aku, tepi kiri kanan, semuanya hutan. ye, semuanya hutan!

penduduk singapore semuanya duduk kat flat. takda sorang pun yang duk kat banglo. takda lah rumah yang wahhh wahh macam bandung. kereta pun biasa je mereka guna. singapore takda ramai sangat penduduk dia. sebab tu lah takda pressure sangat. kerajaan siap tanggung lagi semua keluarga. dan setiap keluarga hanya dibenarkan ada 3 orang anak je.

atas jalan raya pun, mana ada jalan jalan yang jam seperti kat malaysia nih. aku rasa macam takda penduduk kat singapore pun ada. senyap sunyi je sepanjang jalan. dah la signboard pun takda.

family aku ni tak tahu nak pergi mana dah nak cari sentosa pulau. bila tanya orang, orang tu cakap, ohh so sorry. i dont know the direction to go sentosa island. im sorry. but, can i help you? i will call my friend and ask him. want you? ohh ya allah! baiknya orang singaporee <3

pelik! rakyat singapore sendiri pun tak kenal mana sentosa island tu. kita yang rakyat malaysia ni je yang terhegeh hegeh nak pergi sentosa island sebab digempar gempurkan famous emes kan? dan, bukan sorang dua je yang ummi aku tanya, tapi ramai. dan semuanya tak tahu. ummi aku tanya, sorry disturb you. may i know how to go sentosa island? baba aku cakap, perghhh umi mu! speaking benar! aku dan adik adik aku, hahahahhahahahahha lawak3~

dah pukul 1, perut pun lapar gilaa, tempat pun tak tahu mana lagi. terus decide balik johor. pergi danga bay. kira hari tu masuk just untuk menjelajah dunia singapore lah.




pergi kat danga bay, tengok orang main jet ski. dan :') hujann lah pulak. lepas tu, pergi round bandar johor. tak tahu mana nak tuju. last last, stop tepi jalan. aku kesian kat baba sebab dah terlalu letih, tapi tetap turut kehendak anak anak. rasa macam ? :') sayunya hatiiii >.< aku pun cakap, kalu baba letih gak, balik lah baba. takpo balik pun. buleh tengok cito avatar. baba aku mungkin terkejut? hhahahaha.

balik tu, terus bukak citer the lord of the rings! tengok sampai pukul 8pm kot. iwan nak mengamuk sebab takleh tengok arena. tapi, biasa lah kan. mana berani~

malam tu, pergi makan kat restoran tepi tepi guesthouse. sambil tengok bola. stoke city vs blackburn tak silap (: balik, terus tidur.


---------------------------------------------------------------------


ok! ahad, 27 november! pagi pagi lagi aku siap. tapi, aku dah tak bukak paip tu lagi dah. fobiaaaa~ haha.


dalam pukul 8.30 kot, terus pegi makan. semuanya amik banyak nasi + mee sebab nak bawak pergi singapore. dalam pukul 9.15, terus chow pegi singapore.

tapi sebelum bertolak tu, dah prepare dah dengan jalan jalan yang akan ditujui. kat imegresen, no problem dah la kan? masuk je singapore, terus cari higway tuas. straight straight je. baba aku cakap, macam expert doh bowok keto. laju jah. konfiden molek~haha. tiba tiba, ada roundbout. terus, ahh sudohh. nok gi alik mano pulok nih. kato straight sokmo?


nasib baik, kata hati ni betul. dan akhirnya! nak sampai kat tempat tu lah, baru nampak signboard. anehh! ye la, kalau orang pergi singapore, mesti sentosa island tempat yang dituju. tapi, takda langsung pun signboard. tak macam kolumpor. dari awal sampai akhir ada signboard. #bertuah lah jadi anak malaysia. haha

bila masuk sentosa island, wahhhhhh! weh weh, tak sabar sabar nya akuuu. haha.
---> okayy! sebenarnya kat sini baru start story holiday. haha



bila tengok glop universal tu, rasa macam wahhh happy nyaaaaa. (jakun sikit tapi hanya dalam hati (: bila nak masuk USS, kena bayar, of course lah kan. bila tanya berapa harga for a person. dia cakap, $68 for an adult, and $54 for a child. ekeleehhhh sikit je tu kot. 68 54 je kotttt? haha. meh den nak habaq sikit norr. $1 nih bersamaan dengan RM2.50 kita. nahh, sekarang kau pegi amik kalkulator dan kira.


3 adults, $68 x RM2.50 =

3 childrem, $54 X RM2.50 =

nahh, dapatt? berapa? bila umi aku hitung sorang diri, ummi aku cakap, abang jah la masuk dengan anok anok. ummi tunggu luar. mahal sangat etek. baba aku pun cakap, olohh masuk belako lah. dan aku? aku terkedu terkelu terdiam seribu bahasa bila aku sendiri yang hitung.



bila aku tengok baba hulur kad kredit, aku rasa bersalah. aku rasa macam anak tak guna bila dah berjaya habiskan duit parents aku hampir seribu dalam masa satu hari. emm, bukan masa satu hari. setengah hari pun tak sampai. sebab ummi aku cakap, kak ni (cousin aku yang kaya raya) pun tak masuk USS, kayo tuh kak. paka baju beribu ribu, tapi tok masuk. kito masuk. banyok habis duit baba hari ni. kalu masuk trans studio kei, berbaloi. hmm, aku rasa macam arghhhhhhhhhh sorry umi! tapi? entah lah. aku nak masuk USS, nak tengok maskot.





masa atas monorel tu, senyap je aku. (cehh~ kalau kau caya, memang bangang! ) bila masuk USS tu, wahhh! cantiknya (:




ada girls yang cantik cantik, dan terpaku den! haha. lepas tu, ada gerai yang bekalkan topi topi halloweeen. percuma~ jadi, aku pun amik la topi yang besar gedabak wane purple tu letak cantik atas kepala aku. yana, amik topi kingg. baba angoh iwe, amik topi pirate lah kot. entaah~ haha.






lepas tu, tengok ada maskot keluar. maskot yang baru terlepas dari jail kot ? lepas tu, terus jalan dan jalan. dan adalah maskot entah la apa. tak ingat. tapi cantik gilaaa! aku pun amik lah gambar sekali. aku rasa kerdil gila bila bergambar dengan orang cantik ni :'(




then, pegi satu tempat ni. dia macam ala ala wayang lah. tengok api keluar, pirate dan macam macam lagi lah. sampai wahhhhh takuttttttt !!!! ummi aku cakap, eh tok rugi bayar mahal mahal kalu layanan dio ginih. hihi >.< memang superb lah wayang. tak tahu nak describe hati ni macam mana sebab terlalu ohsemmmmmmmmmmmmmmmm. dalam tu, takleh amik gambar :'( bukan takleh amik gambar, tapi aku terlupa sebab terlalu eksaited. haha





jalan lagi. lepas tu tengok ada transformer ! ohh yeahhh. haha <3 sebenarnya semua nak masuk. tapi sebab yana tak leh,jadi tinggal ummi, mimi, yana. aku, baba, iwe, angoh masuk la kat transformer tu.

jalan, ya allah berbelit belit sampai kepala aku pun nak berbelit belit. semasa jalan tu, tepi kiri kanan penuh dengan transformer. kalau nak tahu macam mana, pernah tak tengok amazing race yang final - ada pasangan koboi, couple and entah lah pasukan macam mana. alaa, yang kena bagi suruhan tu. lepas tu, the other person kena ikut. pernah tengok tak? kalau tak, lantak kau lah derr.


masa sampai tu, tengok ada kereta. macam eh bakpo pulok ado keto nih? baba aku dah takut! haha. baba aku cakap, ehh malah baba naik. wak gapo naik keto. 12 jam doh naik keto. boring doh. aku, iwe, angoh dah hahahahahahah nakut nakut! kalu takut, oyak takut la baba! baba aku tercabar mungkin, dia pun ok bereh takdok hal eh po nok naik keto gak. doktor jai ke nih. ok let we seee~ haha

ok! OMG. sini tempat yang paling paling paling bestttttttttttttttttt! kau tahu, bila naik atas kereta tuh, dia bawak kita pegi jalan. dan dia suruh kita pakai spek transformer. boleh imagine tak kalau aku cakap transformer depan mata. eh aku nak describe macam mana eh? hmm, seolah olah kita betul betul ada masa kat peperangan antara transformer tu. bila kuar api, muka kita jadi panas. bila tempuh bangunan, bergegar gegar kereta tuh. dan bila transformer mengamuk, dia datang kat kita. dan imagineee! transformer tu ada betul betul depan muka kita. dan aku??????????????????? umiii! takut takut takut. agrhhhhhhhhhhhhhh. memang aku tempik kuat gilaaaaaa! memang ohsemmmm lah transformer nih. agaknya macam ni lah kalau tengok tv yang 3D tu kan? haha.

aku tengok baba, haha. memang tutup mata rapat rapat! haha, gelepar aku tengok. lawak3~ lepas siap tu, aku cakap kat ummi dengan ghairahnya, dan ummi aku nak try. jadi, ummi, aku, iwe, angoh, mimi lah yang pergi pulak. baba jaga yana.

aku berkomplot dengan iwe suruh ummi dengan mimi duduk seat yang palingggggg depan. umi aku tak tahu, jadi dia duduklah. aku, iwe duduk seat yang palinggggg belakang! haha

masa mula mula anjing lompat bagai lompat atas muka kita tu, mimi menangis. dan aku? of course la sekali lagi aku menjerit! haha

ummi aku tengok gitu gitu je sebab mimi menangis. haha, dan buat second round, aku dah tak tutup mata la. nak tengok yang kaw kaw punya. haha! memang syokkk lah. sapa sapa yang pernah berasa baru tahu macam mana aku nak describe pasal transformer nih. >.< try try lah ye :)

and then, keluar. aku tengok ada maskot. dan yes! tergedik gedik aku suruh umi snap. haha (: lepas tu, aku tengok roller coster. mak nyahh kauuu seram! tapi, aku tetap nak cuba.

mula mula tengok orang lain naik, omg! aku takutttt, berdebar. tapi, kuatkan semangat. (ecehhhh) bila naik tu, arghhhhhh ya allah ya allah ya allah. gila kau kepala duduk kat bawah jantung kat atas. dah nak mati pun ada. jadi, well~ aku pun turut serta tempik macam orang gila melolong atas benda tu. selalunya aku senyap je bila naik roller coster, aku tempik dalam hati je. tapi bukan roller coster ni, tak tahan derr. so, aku out kan lah, hihi




bila habis tu, orang yang jaga tempat tu tempuk tempuk tangan menandakan tahniah! anda berjaya menaiki roller coster. aku pening gila. sampai nak jatuh. kepala pun dah start nampak bintang bintang bling bling dah. teringat roller coster yang tak berapa nak roller kat tesco hari tu, aku naik dan pening + muntah dan yes! demam seminggu (: haha

start naik roller coster tu, otak pun dah krengg. memang pening yang teramat lah. perut pun dah nyanyi lagu dondang sayanggg. baba aku nak makan kat dalam tu. tapi ummi aku tegah cakap tak payah, sebab terlalu mahal. lagipun, bukannya kenyang pun kan ? #kitaorang bukan orang kaya macam orang lain pun (: hmmm

makan lah mee + nasi goreng yang kami rembat kat restoran makan breakfast tadi. makan banyak gila. dan sebelah tu, ada the lost world. macam apa eh benda tu? macam dinasour lah kot. yana dah macam krengg pun ada nak naik alah tu.



jadi, even aku dah pening pening nak mati, aku pun pegi la jugak. yana naik dengan aku, mimi naik dengan iwe. but, ohsemmm la jugakk! terhibur terhibur (:


lepas tu, pegi masuk ancient egypt pulak. dan sekali lagi yana takleh masuk. so, aku berempat je lah masuk. ya allah! punya panjang nak mati beratur. dah la aku tengah pening. tapi, biarlah. bila lagi nak merasa kan?


sekeliling dia penuh dengan patung patung yang macam kat sunway piramid tu. okayy agak seram walau tak seram sangat pun. bila sampai kat tempat, sekali lagi tengok naik kereta.



bila turn aku, aku rasa nak muntah. bila naik atas kereta, terus dia jalan laju dan stop mengejut. tiba tiba, mayat bangun! ummmiiii~ tolonggg kakak! cepat cepat aku pejam mata. lagipun dah terlalu sakit kan otak aku time tu. aku bukak mata kejap kejap je. tak seghairah transformer tadi.


tapi, kereta dia tu lagi takut dari tranformer. ada tu, dari bawah dia naik atas dengan laju, seolah olah masuk dalam mulut hantu. mula mula tu, ehh gapo dio atas tuh. tiba tiba, nak dekat tu, pranggggg mata yang tak nampak tu jadi merah menyala dan keluar asap! ohmaigod! kecut perut aku tengok. haha


tapi, best jugak lah aku tengok mumia. tapi, aku tempik gitu gitu je dalam mumia nih (:

keluar tu, ummi tanya best ke tak. aku cakap best, ummi nak try? tapi ummi cakap toksei. so? apa boleh buat kan? otak pun dah krengg sebab roller coster tu.

masa tu, dah nak pukul 4 kot. jadi, dah nak balik sebab asar tak solat lagi kan? lagipun takut jam. masa nak tuju main gate dia tu, ada madagascar. stop kejap. yana pun turut menari. golek golek punggung dia yang besar gedabak lah, apa apa lah~ haha

lepas tu, balik. terus ke kuala lumpur~ masa atas kete tuh, adik aku cakap, eh tok jupo lagi saim mu kak? bakpo mu tinggal nyoh? mimi cakap, eh mano doh singo? kak! bakpo tinggal saim nyoh? jerit kei. yana, tatat ingo rima hantik. ehem ehem~ haha


kerbau adik adik aku! ummi baba aku pun sekali. macammm ? arghhh stress aku! masa pergi singapore, first yang ada dalam otak mereka ialah nak tengok adik beradik aku iaitu singa! howwww ? erghhh sedoo! haha. mungkin aku terlampau garang kot :) wuhuuuu~


lepas tu, terus balik pegi kuala lumpur. hari isnin, pagi pagi lagi turun balik kelantan. dan, selasa, aku terus pergi kelas tambahan (: that's all !




tapi kan, serious aku cakap, walau dari pagi sampai ke petang, tak sampai suku pun sempat aku cuba satu satu. tapi, even bayaran dia mahal, tapi bagi aku berbaloi. kau takkan rasa rugi punya kalau bayar. mahal, memang mahal. sorang rm185 kottt.

nasihat aku, kalau nak pergi singapore, terus tuju ke sentosa island dan terus masuk USS. sebab kalau tak masuk awal awal, rugii! tak payah pergi ronder ronder kat kawasan pantai dia tu. baik terus pegi USS. dan kalau dah pukul 1 lebih baru sampai, baik pergi esok je lah. lainlah kalau malam baru balik. kalau setakat pukul 6 dah chow, baik pergi esok je.

dan maskot maskot tu biasanya keluar lepas zohor. dalam pukul 2 gitu lah. dan pastikan bawak kamera yang penuh dengan bateri. jangan tiba tiba bateri buat hal pulak. sebab kau takkan pernah merasa pengalaman macam kat USS ni kat malaysia. trust me, okayyy ?

baba, ummi ! thank you so much (:


3 oh ye ?:

najwaMazlan said...

panjang gila entry ira. haha! btw, macam best je.

*huma* said...

aduh..panjang nyoo entry .. letih baco..hak.hak.tapi hok paleng kejut skaliey..pasa bowok 3 elai baju . sluar . 1 tudung .. x cayo seroooo . khuma kalu g oliday.sari 3 baju sero bowok.bia dok paka pung . hahaha :D

cik kumbang said...

waaaaa bestnyeee