Tuesday, March 13, 2012

rindu umi.


Disaat aku menulis entry ini, mungkin air mataku jatuh menitik kerana terlalu rindu. Kerana terasa kehilangan. Kerana terasa kehilangan :’(

Ummi, cepatlah balik. Kakak rindu umi sangat sangat. Umi baru je gi pagi tadi, tapi kakak dah rindu :’( tadi pun kakak salam gitu je sambil muka masam sebab nak marah kakak sampai kewat kat tusyen.

Hajat di hati, kakak nak peluk ummi dan minta maaf dengan ummi sebab perangai kakak selama ni. Tapi tak leh sebab baba ada jugak. Iye, kakak pun tak tahu kenapa hari ni rasa emo yang teramat sangat. Rasa kehilangan yang teramat sangat. Padahal selama ni okay je pun. Kakak pun pelik ummi.

Tadi, masa kakak rehat, gap bio dengan bi, kakak hajat nak call ummi dan minta maaf dan cakap semoga semuanya selamat. Ummi balik dengan selamat. Kakak asyik tengok telefon kat kedai makan.  Tapi kakak still tak call ummi jugak. Kakak rasa malu. Malu kalau ummi tahu kakak rindu ummi.

Aihhh air mata nih ! kenapa asyik sangat kau jatuh eh ? kau tahu tak hati aku tengah sakit sekarang nih? Nak jugak kau jatuh eh ? haha :’(  - jangan suruh aku snap muka aku sekarang ni dan upload kat sini sebab muka aku sekarang sangat buruk. 


Sepatutnya kakak pun pergi jugak dengan ummi sampai KL dan balik dengan flight bila umi nak pegi Sabah. Tapi tak jadi sebab baba tak bagi. Sebab nanti bulan 5 ni nak gi Sarawak pulak. Jujur, mula mula tahu tu rasa kecewa sangat sangat. Tapi, biarlah. Kakak pun ada tusyen. Ummi pun maklum yang kakak suka sangat pergi tusyen. Mula mula frust, tapi bila angah sakit. Baru faham hikmah allah kenapa baba tak bagi kakak gi KL jugak. Kalau kakak gi, angah? Mesti angah sedih sebab taklah gi. Kan? Kesian kat angah. Kalau angah sakit, baik kakak tak payah pegi. Nanti angah sedih. Lainlah kalau angah tak sakit, dia tak pergi pun tak kisah. Tapi sekarang angah sakit kan? Hmm –‘ iye, setiap kejadian pasti ada hikmah. Allah takkan buat benda tu kalau takda kesannya pada diri kita. Tapi itulah kita, suka sangat merungut.

Ummi, ummi nak tahu tak, minggu lepas masa kakak hitung yang minggu ni ummi nak pergi Sabah dah. Kakak selalu berharap supaya masa ni tak bergerak dengan pantas. Sebab kakak tahu sangat, mesti kakak sunyi tanpa ummi. Macam selalu selalu. Tapi sekarang, kakak berharap sangat sangat masa bergerak dengan pantas.

Kakak rasa kakak menangis ni sebab seminggu terlalu lama. Sangat sangat lama. Bila kakak tengok yana tadi - tak nak bagi ummi pergi, hati kakak menangis sebab kakak pun tak nak ummi pergi. Tapi kakak tak tunjuklah. Lagipun masa tu dah pukul 8. Dah lambat sangat dah nak pergi tusyen. Jadi, untuk tak nampakkan sangat kakak sedih, jadi kakak buat marah marah. Mengamuk sebab lambat pergi tusyen.  Bila sampai tusyen, kakak salam ummi seperti selalu. Kakak tak tengok pun muka ummi. Kakak salam ala kadar je. Kakak takut kakak menangis! Haha :’( masa kelas kimia tadi, takda mood nak study ummi. Kakak rasa bersalah. Tapi tu lah, seperti umi kenal. Begitu keras hati insan yang bernama shahira shuhada nih.

Bila balik tusyen tadi, kakak rasa tak nak balik. Sebab kakak tahu kakak kena balik dengan bas. Sebab kakak tahu ummi takda kat rumah. Kakak rasa nak sambung study supaya kakak tak ingat umi lagi. Nanti kalau kakak ingat, kakak sedih lagi.

Kakak rasa tak nak balik sebab kakak tahu kakak takkan potpetpotpet lagi kat ummi sebab nak share apa yang kakak study hari ni. Apa yang kakak buat hari ni. Apa yang kakak nak cerita fasal laki tu kat ummi lagi. Kakak rasa sunyi sangat mi :(

Kakak ingat lagi, kelmarin kakak cerita kat ummi pasal budak laki tu kat tusyen karisma ni. Dengan semangat kakak cerita fasal laki tu kat ummi. Ummi hanya tersenyum. Haha. Dan kakak jugak ingat kakak cerita kat ummi pasal budak asis kat tusyen pakar tu. Sampai ummi nak kenal, lepas tu ummi kutuk cakap ‘ tok semak pun ? ‘  kakak ingat lagi kakak jawab apa, kakak jawab ‘ memei lah tok semak. Sapo oyak semak pulok. Kakak terpikat dengan budi pekerti dio. Ya allah mi, baik gilooo ‘ ummi aku pun cakap ‘ tapi ummi sero dio tokleh lawei ?? lagi. Kakak imagine lah blablabablabala’ ( pertahankan someone yang ummi adore sejak balik mesir ) aku hanya senyap, tak perlu cakap apa apa sebab aku tahu sangat ummi kalau bab ni. Haha.

Ummi, kakak rindu ummi.rindu sangat sangat.

ummi, kalau kakak tengok yana, mesti kakak teringat ummi. ummi, cepatlah balik ummi. 

ummi, bila kakak dengar kawan kakak cakap yang parents dia selalu suruh study. kakak terus ingat ummi. kakak pun cakap ' ummi aku tok pernah pun suruh aku study. kalu aku tengok tibi pun ummi aku tok maroh. hahaha ' dengan bangga kakak cakap kat kawan sebab ada umi yang sporting macam umi.

ummi, kakak minta maaf sebab 2 mac baru ni, dalam hati kakak macam macam kakak kata. ummi tak sayang kakak lah, kakak bukan anak ummi lah. kakak minta maaf. jiwa kakak serabut sangat masa tu. kakak ingat lagi, kakak tutup muka kakak dengan tangan sebab malu. kakak menangis lebat lebat masa nak gi rumah cikma. kakak ingat ummi langsung tak kisah pasal kakak. tapi aku tahu, ummi pun tengah sakit kepala fikir masalah kakak hari tu. kakak mintak maaf ummi. kakak sayang ummi sangat sangat.


ummi, ramai yang jeles dengan kakak sebab ada ummi yang sporting macam ummi. tapi kakak langsung tak reti appreciate ummi kan ? haha XD 

kakak tak nak janji apa apa. sebab kakak yakin, bila ummi balik, kakak takkan berubah jugak. so better kakak tak cakap apa apa sebab kakak sendiri pun kenal siapa diri kakak.


ummi, kakak tahu masa kakak cakap ' ummi, kei sedak kalu kakak dapat straight a exam nih. macei akhir tahun lepas. kei ummi ? ' ummi senyum je. tapi kakak tahu ummi memang nak sangat kan? sebab ummi selalu cakap ' takke bahagia happy mokpok kalu tengok anok anok berjaya belako? '

kakak ingat lagi, masa umi tanya kakak, 'kakak nok gi mano lepas spm nih? nok gapo kalu buleh strek a?' aku pun senyum sambil berkata, 'kakak toksei gapo gapo doh. toksei duit ko gapo. kakak nok so jah. kakak nok gi mekoh.' ummi pun cakap, 'okey bereh. nati lepas kakak spm, kito gi mekoh kalu jadi sebelum kakak nok masuk kex.' dalam hati kakak, kakak janji yang kakak takkan pernah sia-siakan harapan ummi untuk tengok kakak study.

kakak nak itu, ummi bagi. kakak nak ini, ummi beli. semuanya ummi cuba yang terbaik untuk kakak. ummi selalu cakap yang ummi taknak apa apa pun dari anak anak ummi. ummi nak kejayaan je untuk balas jasa ummi dengan baba. kakak ingat semua tu mi. setiap patah perkataan yang keluar dari mulut ummi dengan baba, ataupun cikgu sekalipun, kakak pasti akan semat dalam fikiran kakak. kadang kadang kakak update status supaya nanti besar besar kakak boleh baca balik. timeline kan ?

ummi, kakak selalu ingat masa awal tahun baru ni, kakak nak gi banyak banyak tusyen. tapi kakak takut kalau banyak sangat duit yang baba akan laburkan untuk kakak. ummi selalu cakap, '.pah, baba gi hulu ke hilir gi mari gi mari tu nok vi sapo pitih kalu bukei ko anok anok? ngaji sungguh jah. kalu pasal pitih, toksoh rusim' kakak takut ummi letih bila ummi kena hantar kakak. umi selalu cakap, 'gapo sangat la letih nih kalu tengok kakak berjayo gak. letih ni tok ingat doh kalu dei tengok kakak strek a gak.' :')

umi, kakak janji yang kakak akan buat sungguh sungguh untuk SPM. kakak akan harumkan sekali lagi nama umi dengan baba :) kakak takkan sesekali hampakan umi dengan baba. itu janji kakak !

ummi baba abe angah mimi yana, kakak sayang semuanya! walaupun kakak ni bekeng macam singa, tapi dalam hati ? tiada siapa yang tahu kan ?

assalamualaikum.

ikhlas dari hati,
kakak singa <3

0 oh ye ?: