Friday, January 04, 2013

Decision # 1

okay. untuk post post yang seterusnya, semuanya akan berkaitan dengan KEX && UTP. harap maklum.

Decision # 1 dan seterusnya ialah mengenai conversation aku dengan kawan kawan aku semasa aku seriously tengah blurrr >.<


nota kecil : 
A - yang dilema :P
B - zack zakirin, senior KEX. student UTP

date : 26 / 12 / 2012

A - salam zackk! nok tanyo nihh. kalu z, z pilih kex ko utp ? and parents z push z suh gi utp. kalu z, z wak gano ?

B - be matured when you dealing with your parents. hujah kena kuat. first, z akan pilih KEX. sebab gapo? sebab nak increase confident level, fluent in english, good in public speaking. UTP tak ajar benda2 macam tu and yang paling penting, kenal apa erti KEHIDUPAN or LIFE. itu yang kex ajar dan yang tak diajar oleh orang lain. deal dengan parents. cakap lah, utp ada lagi bulan 5 intake. baru habis SPM, tak kan dah nak terus masuk U. tak pasal2 pressure dtg lagi. so better masuk KEX lah untuk persiapan masuk U. kat university tak ajar kita meaning of LIFE. z sendiri akui, z dulu lain, lain dengan family. selepas KEX, kenal apa erti family, kenal apa erti LIFE and masuk U pulok, time tu lah untuk kita practice apa yang kita belajar dalam KEX. bila parents cakap, "Cepat masuk cepat habis cepat boleh kerja". bidas macam ni, " Soal cepat habis cepat boleh kerja itu. Atas usaha masing2 lah. Rezeki akan dtg lebih jika kita usaha lebih.banyak lagi mahasiswa2 yang menganggur walaupun meereka masuk awal. sebab apa? diaorang tak ada art of conversation. art of dealing with people dan "art2" itu kita boleh dapat daripada experience, salah satu experince yang mengajar kita macam tu KEX lah. cukup? haha.

Ni z bui fakta, menurut statistik dari jabatan perangkaan jumlah siswazah yang mengangur di negara Malaysia ini sebanyak 76200 sebab tidak memiliki KEMAHIRAN dalam mencari kerja. see. KEMAHIRAN. KEMAHIRAN bila kita nak dapat kerja. Bukan result perlu bagus. tapi "soft skills" pun kena tinggi juga. yang art2 tadi itu under softskilss lah
Z bui case study. Ira bercakap depan 5 orang lelaki. Try berhujah apa2 depan mereka. Agak2 boleh dok?

A - so, pndpat z ? which one is better for me ? kex or utp ?

B - hish, z type panjang2 tu baco dok?  padahal ada dah jawapan z bui. KEX. sebab z nampak banyak lagi ira perlu tahu tentang hidup ini.

A - ok.

B - Guano kak? rasa2 macam mana? UTP or KEX?

A - err. soalan cepumas. haha. xthu la z. pening lah

B - first, minat dok engineering?

A - of course no. prefer medic. but if i try, who knows right. haha
B - ye memang betul.tapi cuba fikir banyak aspek pula. macam mana dalam masa 6,7 tahun lagi

A - kejappppp. meh ore oyak dari mulo dulu deh ? ore kei masuk kex.but at the same time ore dpt plkn. totally postpone ah tp trselit jgok nok gi sbb dpt guo musang tp never mind lah. then, ore gi utp. ore apply utp. niat ore just nok gi interview. serius ore oyak
just nok gi interview. nk cari pngalamn interview. tu jah. takdok terdetik lgsung nok gi.serius okay.sbb ore minat medic so. pah, lgpn ore thu ore memei speaking out terus confidence level macei gapoooo. memei sedo ah. ore oyak sungguh nih, ore memei konfem 100% ore tokleh. 100%, bukei 99%. try ah tnya KM ko captain ko sapo2. ore memei takdok confidence level lgsung. err :') haha so, bilo ore check, then ore buleh. ore sero wahhhh jugok lah kei. sbb dri 3000+, 750 jah trplih dan im one of it. tapi lpas tu ore just ignore je lah sbb ore nk g kex lag. ore oyak ko ummi tapi bilo ore balik kex. parents ore macei push gitu suh g utp. dio oyak macei2 lah and im in dilema. hati ore suh gi kex tapi bilo ore mikir parents ore, ore jadi macam ???? then ore start fikir nk tubik kex and try utp. ummi ore oyak utp bleh ajar kakak lebih dari kex ajar kakak. ummi cayo kakak buleh buat and parents jugok oyak gi dulu utp. amik dulu mechanical. lpas spm, kalu still tokleh go on, tubik then sambung medic. gitu lah z, peninggggggg

B - wo wo wow wooooo family pressure. i know this situation. gini2. ira ado dok sapo2 kenalan kat UTP? i mean saudara mara ke?

A - takdok. haha

B - okay so tanya ummi. macam mana ummi boleh yakin bahawa UTP ini lagi bagus dari KEX? kena lawan balik cakap ummi

A - mesti umi jawab sbb utp ni uni terbaik m'sia then oyak, kex tu bukei u. nih kalu kakak gi u, kakak dpt pngalamn awal dari ore lain. parents ore kecek molek tapi ho lah. pehei2 lah kito kei

B - kadang2 kita kena lawan jugak cakap parents tu. bukan lawan sebab kita derhaka tapi kita ni bawa hidup kita. tolong lah jangan tubik kex. rugi besar

A - ore tahu rugi sangat sangat kalu tubik kex.

B - I learned enfinity from kex, learned about life. UTP tak ajar lah cara kita bersosial. sanggup ko ira nak sekelas dengan 90 orang lelaki. 15 orang perempuan? how to make social with them. sebab satu lagi masalah bila orang beragama kuat macam ira ini masuk. haha nanti jadi culture shock. so masuk KEX ini pun pengalaman jugok. pengalaman hidup, mahupun persiapan untuk kita masuk U

A - tu lahh. ore mikir gitu jugok and ore sero ado lah perubahan ore masuk kex. first, ore start baco novel, news dalei english.

B - ermm, bidas ummi dengan baba tu. ira oyak lah ko baba nge ummi tu. kalau lah ira tok leh g nge engineering then quit, then masuk medic. tak ke rasa rugi masa masuk belajar apa yang kita tak minat. memang lah kita dapat ilmu sedikit sebanyak dalam engineering. but for what? for knowledge . Yes it is. tapi bayangkan kalau kakak masuk KEX, 4 bulan itu. banyak kakak boleh improve. public speaking, confident level, speaking and know what is "life" which is IMPORTANT to you. kalau jatuh, kita tahu macam mana bangkit. kalau kalah kita tahu macam mana nak menang. everything with experince. duk UTP, g class, balik class study tido. kawan dengan geng2 perempuan sikit2. itulah. so boring when you don't know what is "LIFE". z kalau nak cerita dulu dengan sekarang sangat2 berbeza. dulu sebelum masuk KEX, selalu gaduh dengan mama. memang z rasa anak derhaka. lepas masuk KEX ni, baru z tahu, bertapa berjasanya mama. baru z tahu kasih sayang family sebab kex tak ajar english je but LIFE. sekarang i'm very2 happy with my life and family. Bersyukurlah sebab ALLAH hantar orang macam KM ubah z sampai abah pun menangis depan z. lepas z tunjuk yang z betul2 sayangkan mereka :')

A - inshaallah ore plih kex. tp arghh. caro. ore siap print out doh surat utp. sapa bekok mato2. xthu lah pahni nok gi library gano. haha btw thanks z

B - ini lah kalu tak masuk KEX. don't know how to solve simple problem. tibaahhh haha. tp ada je member2 z berfikiran macam budak2 KEX. sebab apa? mereka belajar daripada experince. mereka hidup susah. mereka banyak masalah2 lagi besar dari kita yang hidup senang ni. Satu lagi, oyak ko baba itu. Budak2 yang masuk KEX ni, pemikiran lebih matang daripada budak UTP yang masuk Jan intake sebab mereka dididik. UTP tu pandai2 kita bawak diri. budak2 tak matang lagi dah masuk U dah. lepas tu mula lah buat sepah dalam UTP tu. haha z ni rasa nak lempang je tengok budak2 baru masuk dulu. Poyo

blablabalablala

B - bui ayat ni jah "Kakak penuhi hok ummi nok, kakak dapat straight A cemerlang exam gapo2, semua untuk ummi. But please, kali ni ummi pulok bui chance ko kakak untuk buat decision sendiri" "kakak nak jadi doctor, bukan engineer. Ummi nok sangat engineer, nanti kakak cari bakal suami engineer". HAHAHA

A - bukei z. umi ore nk ore jd doktor tp ummi ore sero better ore cri pngalamn gi u dulu

B - haha. pengalaman engineering dengan doctor totally different. engineering bukan kaki study sangat. enjoy2. hah ambik doctor, memang 24/7 ngadap buku. kena study bla3. tak cayo try tengok sendiri contoh budak2 lelaki engin dengan doc. tengok then nilai

the end :) ada lagi sebenarnya. tapi tak perlu kot.

1 oh ye ?:

#TerrificGinger said...

wahh, I like B and B's advises :) tq share^^